Блог

⚠️⚠️⚠️ КАК да карате планински велосипед в ГОРЕЩО време (и да не прегреете!)

Как да запазите хладнокръвие на планински велосипед по време на гореща вълна? Когато температурите се покачват, трябва да сте сигурни, че сте хидратирани, защитени и не прегрявате; нашите съвети за планинско колоездене в горещо време и експертни съвети ще ви помогнат да останете в безопасност.

👉🏻 Искате да карате планински велосипед в горещините? Ако просто не можете да пропуснете ден за колоездене, можете да вземете няколко допълнителни предпазни мерки, за да се забавлявате, без да прегрявате.

1. Останете хидратирани

За да избегнете дехидратация, вземете със себе си много течности, когато излизате да колоездите, и се уверете, че пиете достатъчно преди да тръгнете и след като се върнете.
Жаждата по време на колоездене не само разсейва; дехидратацията може да повлияе на когнитивните ви функции, което потенциално увеличава шансовете ви за грешка, а тежката дехидратация може да има сериозни последствия сама по себе си.

Дехидратацията е състояние, при което тялото ви губи повече течности, отколкото приема. Леките симптоми включват жажда (очевидно), чувство на замаяност, умора, тъмно оцветена урина и сухота в устата и очите. Следете за тях и се рехидратирайте, ако забележите някой от тях.
Общият съвет е около един литър на всеки час при температури над 30°C, но с по-голямото повишаване на температурата вероятно ще трябва да пиете повече.

2. Поддържайте електролитите си в добро състояние

В горещо време се потите много, дори повече, ако спортувате, и тялото ви губи основните захари и соли, наричани още електролити, от които се нуждае, за да работи ефективно. Уверете се, че ги възстановявате след това.

Можете да използвате ароматизирана таблетка за хидратация, разтворена в резервоара на раницата за хидратация, или ако използвате бутилки за вода, да пиете последователно от една с тази таблетка и от друга, пълна с вода. Можете също така да използвате обикновени рехидратиращи соли, които можете да си набавите от повечето аптеки и дрогерии, или да си приготвите свои, като добавите малка щипка сол към малко плодово пюре.
Електролити можете да си набавите и от храната; киселите краставички са популярен избор, както и добре познаният банан. Сиренето, пъпешът, млякото и ядките също са добри източници.

Ние ви предлагаме да опитате ледено студен млечен шейк с банан и фъстъчено масло след каране, което звучи доста добре точно в тези температури.

3. Избягвайте да карате през най-горещата част на деня

Планирайте пътуването си така, че да избягвате най-горещите части на деня.
Препоръчваме да се избягват упражненията между 11 и 15 часа.
Рано сутрин и късно вечер е много по-хладно, така че излезте рано или късно, или вместо една дълга разходка, какво ще кажете за две кратки в началото и края на деня?

4. Носете леки, дишащи дрехи

Изберете най-лекия и дишащ комплект за всички планирани пътувания.
Например: къси панталони вместо дълги панталони, изберете дрехи, които са изработени от силно дишащи материи или с функции за регулиране на температурата, напр. къси панталони с лазерно изрязани вентилационни отвори, каски с много въздушни отвори, както и ръкавици и чорапи с по-фина плетка.

5. Останете локално

Изкушаващо е да искате да отидете някъде далече, за да карате, но няма да направите нищо добро за себе си (или на велосипеда си), ако се намирате в горещо превозно средство за определен период от време, особено ако попаднете в задръстване, защото всички останали са имали същата идея.
Ако пък автомобилът ви е със силен климатик, преминаването от хладен автомобил към гореща пътека също ще е малък шок за организма ви – ако трябва да направите това, дайте си малко време да се аклиматизирате към външната температура, преди да поемете първото изкачване.

6. Насочете се към места в сянката на дървета

Има гора близо до вас? Насочете се да карате към нея.
Температурата в сенчестите места под дърветата обикновено е значително по-ниска. Това не е само защото дърветата осигуряват сянка, но и поради нещо, наречено транспирация; дърветата отделят вода, която се изпарява, отнемайки топлината със себе си.

7. Нанасяйте постоянно слънцезащитни продукти

Купете си слънцезащитен крем с фактор 30 (или по-висок). Нанесете го обилно върху всяка част от тялото си, която не е покрита с дрехи и която ще бъде изложена на слънце. Повтаряйте на всеки няколко часа.

Изгарянето от слънцето не е приятно, така че намажете се с този продукт и продължавайте да го нанасяте през целия ден, тъй като ще се изпотите по време на пътуването. Съвременните слънцезащитни продукти са евтини и лесни за нанасяне – препоръчваме ви под формата на спрей.

8. Покрийте се, ако можете

Може да изглежда нелогично, но ако можете да покриете местата, които често са изложени на слънце, с леки, дишащи материи, ще добавите допълнително ниво на слънцезащита. Нещо повече, много от съвременните дишащи материи могат дори да ви помогнат да се чувствате по-хладни, благодарение на изпаряването на влагата от тъканта и отвеждането на телесната топлина. Това е особено важно, ако ще бъдете на открито и не сте защитени от дървета.
Помислете за лека дишаща кърпа или шапка за тила, свободна горна част с дълъг ръкав и ръкавици с пълни пръсти.

9. Защитете очите си

Очите ви също са чувствителни към слънцето, да не говорим за факта, че при каране в гореща вълна има вероятност да се вдигне много прах. Вземете си добри слънчеви очила за колоездене със затъмнени, огледални стъкла, които ще осигурят на очите ви защита от UV лъчите и яркостта.
Вероятно каската ви така или иначе има козирка, но те също са удобни, за да осигурят малко повече сянка за лицето и очите ви отгоре.

10. Проверете налягането в гумите и окачването си

Горещото време е равносилно на високи температури, а по-високите температури водят до разширяване на газовете. Тъй като в гумите и окачването ви има газ и тъй като и двете зависят от настроеното налягане, за да работят по предназначение, не забравяйте да проверите налягането в гумите и окачването си, преди да карате.

Възможно е да установите, че налягането в гумите и окачването е по-високо и поради това се усеща по-твърдо в горещо време, което от своя страна ще се отрази на управлението и контрола на велосипеда. Затова не забравяйте да проверите това и при необходимост да го коригирате преди да карате.

11. Не се напрягайте прекалено

Може да сте в процес на подготовка за състезание, да искате да подобрите физическата си форма или да разполагате само с кратко време, за да излезете на разходка, но горещата вълна не е моментът да натоварвате тялото си до краен предел.

Горещината натоварва допълнително организма ви, тъй като той се опитва да се охлади достатъчно, за да работи правилно. Упражненията добавят още топлина и следователно още по-голям стрес. Въпреки че може да се справите с леко въртене, спринтовете нагоре по хълм с максимална сърдечна честота може да се окажат прекалено натоварващи в това време, а не искате да изпаднете в топлинно изтощение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *