Unkategorisiert

Как да ИЗБЕРЕТЕ правилния велосипед?

Решили сте да си ЗАКУПИТЕ велосипед и да започнете да карате повече, за да влезете във форма, да отслабнете, да бъдете по-здрави или просто по-щастливи. Това е фантастично, направили сте чудесен избор!

 

Ето най-важните характеристики, които трябва да съобразите:

 

Стъпка #1: Изберете правилния тип

 

Планински велосипеди

Планинските велосипеди са идеални за водачи, които прекарват много време по неасфалтирани пътища. Ако планирате да карате по чакъл, горски пътища, сингъл тракове и като цяло стоите далеч от асфалта, този тип е за вас.

 

Шосейни велосипеди

Противоположно на първите, шосейните велосипеди са предназначени за колоездачи, които планират да се придържат към асфалта през по-голямата част от времето. Те са създадени за скорост и не са предназначени за каране извън пътя.

 

Хибридни велосипеди

Хибридните велосипеди са смесица от горните два типа. Те са чудесни за каране в града и за придвижване до работа, но могат да се справят добре и с умерено офроуд каране.

 

 

Велосипеди за триатлон/времеви изпитания

Това са велосипеди с аеродинамични рамки, които са предназначени за възможно най-бързо каране. Перфектни са за състезания по триатлон и изпитания за време.

 

Велосипеди BMX

Велосипедите BMX обикновено се предпочитат от деца и колоездачи, които обичат да правят каскади и трикове.

 

Велосипеди за велокрос

Велосипедите ХС са идеални за колоездачи, които обичат да карат по черни и кални пътища и планират да участват в състезания по велокрос.

 

Велосипеди за чакъл/гравел

Те са доста сходни с велосипедите XC, но са по-подходящи за по-дълги пътувания по чакъл и офроуд.

 

Туристически велосипеди/туринг

Перфектни за много дълги велосипедни обиколки, по време на които трябва да носите голяма тежест върху рамката или в калъфите на велосипеда.

Велосипеди с фиксирана предавка

Това са велосипеди с една предавка, популярни в градските райони за придвижване от едно място до друго.

Сгъваеми велосипеди

Както подсказва името, тези велосипеди имат сгъваема рамка и са подходящи за пренасяне по равнини, във влакове и в автомобили.

 

Електрически велосипеди

Този тип велосипеди имат електромотор, който се включва, когато въртите педалите, за да ви осигури допълнителна мощност.

 

Детски велосипеди

Детските велосипеди са идеални за деца (и много ниски възрастни) поради по-малкия диаметър на колелата (до 24″).

 

Велосипеди тип “плажен круизър”

Велосипеди с удобна  изправена геометрия, идеални за каране по плажа или по велосипедни алеи.

 

Най-важният въпрос е дали планирате да карате само по асфалтирани пътища, или искате да се придържате към условията на офроуд през 100% от времето?

 

Според предпочитанието Ви трябва да изберете между шосеен и планински велосипед. Ако планирате да карате и двете, тогава най-добрият избор биха били хибридни велосипеди, велокрос или велосипед, подходящ за чакъл. Кой от тях ще изберете, зависи от типа колоездене, което предпочитате.

 

Ако искате да се сдобиете с велосипед, за да се придвижвате до работа, можете да избирате между хибрид, круизър, велосипед с една предавка или електрически велосипед.

 

Отново трябва да се запитате дали трябва да изкачвате хълмове или не, дали трябва често да носите някакъв багаж. Ако разстоянието до работа Ви е кратко (10 до 20 мили на ден), можете да изберете и круизър.

 

Задайте си тези въпроси и сравнете отговорите си с кратките описания на различните видове велосипеди, изброени по-горе. Ако все още не сте сигурни кой от тях да вземете, продължете към стъпка 2.

 

Стъпка #2: План  за  употреба

 

В зависимост от планираното използване трябва да изберете правилните компоненти. Твърде евтините части ще ви доведат до високи разходи за поддръжка. Следователно в дългосрочен план няма да спестите пари.

 

Разгледайте тези кратки правила, свързани с различните класове компоненти:

 

 • За лека употреба можете да изберете компоненти от начално ниво като Shimano Altus, Acera, Alivio, Claris и Sora. Или SRAM X3, X4 и X5.

 

 • За тренировки може да помислите за класове компоненти като Shimano Deore, SLX, Deore XT, Tiagra и 105. Или SRAM X7, X9, NX, GX, X1, Apex, Rival и Force.

 

 • За състезания трябва да вземете предвид само най-добрите групи като Shimano XTR, Ultegra, Dura-Ace и Dura-Ace Di2. Или SRAM X01, XX1, Red, Red eTAP и Red eTAP AXS.

 

Стъпка #3: Правилни ценови очаквания

 

Когато става въпрос за качество на велосипеда, получавате това, за което плащате. Разбира се, не всичко е черно-бяло, затова бихме искали да ви посочим някои водещи принципи, към които трябва да се придържате.

 

Неделни колоездачи – около 600лв.

Неделните колоездачи могат да оцелеят с най-ниските от най-ниските компоненти. На тази цена ще ви свърши работа групов комплект Shimano Tourney или задвижване с една предавка. Алуминиева или стоманена рамка с комплект спирачки за джанти също са добър избор.

 

Леки тренировки – около 1 000 лв.

За леки тренировки алуминиева рамка с Shimano Deore/Sora/Claris или алтернатива на SRAM е добър вариант. При планинските велосипеди на тази цена трябва да получите и предна вилка и механични дискови спирачки.

Сериозни тренировки – между 1 000 и 2 000 лв.

За тази сума, ако планирате да провеждате сериозни тренировки, можете да очаквате да получите качествена алуминиева рамка с по-добри компоненти или карбонова рамка с по-ниско качествени компоненти. Често се срещат и дискови спирачки (както механични, така и хидравлични). Тези велосипеди обикновено са леки, но не изключително леки. При планинските велосипеди можете да получите прилична конфигурация с пълно окачване.

 

Състезания – 3 000 лв и нагоре.

Когато става въпрос за състезания по колоездене, възможностите са много. В зависимост от парите, които искате да похарчите, можете да очаквате да получите качествена и свръхлека карбонова рамка с най-добрите компоненти на Shimano и SRAM. Тези велосипеди обикновено имат мощни джанти или дискови спирачки, а шосейните велосипеди могат да тежат едва 5 кг.

 

Стъпка #4: Изберете подходящия размер

 

Всъщност изборът на правилния размер е доста лесен.

Това е добре да се чуе, защото изборът на правилния размер е една от най-важните стъпки, когато се опитвате да купите идеалния велосипед за себе си. Дори да изберете правилния тип велосипед и да похарчите много пари, няма да можете да го използвате пълноценно, ако размерът не ви пасва добре.

 

За да изберете правилния размер на велосипеда, трябва да вземете предвид три основни неща:

 

 • Височина

 • Дължина на междукрачието

 • Индекс на височина

Нека обясним малко за какво се отнасят тези три измервания. Височината ви очевидно е общата височина на тялото ви. Дължината на междукрачието е дължината на крака ви от разкрача до петата. И накрая, индексът, определен от дължината на обхвата на ръцете ви спрямо височината ви.

 

Понякога можете да отгатнете правилния размер само като измерите ръста си и го сравните с информацията в таблиците с размери на велосипедите. Ако обаче сте между два размера, дължината на междуосието и индексът на ръцете спрямо тялото ще ви бъде от полза.

 

Като общо правило, ако сте между два размера, в повечето случаи трябва да изберете по-големия размер. Но ако имате голяма дължина на междукрачието и индексът на съотношението е нисък (дължината на обхвата на ръцете ви е по-малка от височината ви), тогава може да помислите за по-малкия размер и просто да повдигнете седлото малко повече.

 

Има много онлайн калкулатори на размера на велосипеда, които ви помагат да определите правилния размер, като дадете размерите на посочени части от тялото ви. Те могат да бъдат много полезни, така че трябва да опитате и с тях.

 

Видове размери

 

Размерите на велосипедите могат да бъдат обозначени с различни маркировки.

 

Най-популярните са буквите (S, M, L, XL и т.н.), сантиметрите и инчовете. Въпреки че много рамки на велосипеди се маркират с помощта на буквената система, това не е най-добрият начин. Например размер L не означава едно и също нещо за Diamondback и Giant. Така че, в зависимост от марката, понякога L ще бъде идеален за вас, а друг път – XL.

 

Ето защо, когато е възможно, трябва да се опитате да разберете правилния размер на рамката, показан с помощта на сантиметри или инчове. Това са най-точните системи.

 

Размер на колелата (джантите)

 

 

Размерите на колелата също са много важни, когато става въпрос за избор на подходящ велосипед за вашите нужди. Най-популярните размери на колелата днес, които могат да се намерят на повечето велосипеди, са:

 

 • 700C: използват се при повечето шосейни велосипеди и при повечето хибридни велосипеди.

 

 • 650b: Става все по-популярен за шосейни велосипеди за по-къси колоездачи и за туристически велосипеди.

 

 • 26″: Не толкова популярни, колкото преди. Въпреки това те все още се срещат при някои МТБ и много туристически велосипеди.

 

 • 27.5″: Най-популярният избор за МТБ велосипеди днес. Съчетава най-добрите характеристики на 26″ и 29″ колела.

 

 • 29″: Все по-популярна опция за МТБ, използвана от по-високи колоездачи и създадена за бързи спускания.

 

 • 24″, 20″, 16″, 12″: Детски размери. Велосипедите BMX обикновено имат и 20″ колела.

Както виждате, колелата на велосипедите се предлагат в различни размери, което може да е малко объркващо за незапознатите. В повечето случаи обаче изборът вече е направен за вас от производителите.

 

Ако купувате шосеен велосипед, в 99% от случаите той ще се предлага с колела 700c. Същото важи и за хибридните и градските велосипеди. Въпреки това, ако сте нисък (например под метър и половина), можете да помислите за 650b колела, за да получите по-голям просвет.

 

Когато става въпрос за 26″, 27,5″ и 29″ колела, трябва наистина да обмислите какъв вид каране на МТБ искате да правите. Ако искате да се съсредоточите главно върху бързи спускания и каране по екстремни, каменисти повърхности, тогава трябва да изберете 29-цоловите колела. Ако обаче искате велосипед, който да е по-пъргав при завиване и да ускорява по-лесно при излизане от завои, тогава 27,5″ колела са правилният избор.

 

Ако се ЗАТРУДНЯВАТЕ във вашия избор, заповядайте в магазина ни в гр. София, Надежда 2, ул. “Дравски бой” 28 и ние ще ви насочим адекватно!

Или ни позвънете на телефон

+359 88 5907653

и ще ви консултираме безплатно!!!

 

 

 

👉🏻👉🏻👉🏻 ЛОКАЦИЯ: https://maps.apple.com/?address=Dravski%20boy%2028,%201220%20Sofia,%20Bulgaria&ll=42.728774,23.304129&q=Dravski%20boy%2028&_ext=EiYpqytVSbVcRUAxkywWrUpMN0A5KQF7pdtdRUBBM1vDHmxPN0BQBA%3D%3D&t=m

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert