Блог

Имам ли правилната велосипедна каска и как да разбера дали е добра? Изследовател на велосипедните каски обяснява

Имам ли правилната велосипедна каска и как да разбера дали е добра? Изследовател на велосипедните каски обяснява

Ако карате велосипед и искате да намалите риска от травматични увреждания на главата, трябва да носите каска. Голям австралийски преглед на 40 различни проучвания и 64 000 пострадали велосипедисти по света показва, че носенето на велосипедна каска намалява риска от сериозни травми на главата с почти 70%.

Съществува обаче объркващо разнообразие от модели. Как да разберете дали вашата каска отговаря на изискванията или кога е време да я смените?

Куонг Минг е изследовател по биомеханика на нараняванията на главата, който е проучвал дизайна на велосипедните каски. Ето какво препоръчва той при избора на велосипедна каска.

Типичната велосипедна каска се състои от пластмасов корпус, подложка от пяна и ремъци, които я държат на главата.

Корпусът предотвратява всякакви остри удари. Подложката поглъща енергията на удара, който в противен случай би застрашил сериозно от нараняване главата при сблъсък.

За да бъде една каска безопасна, тя трябва да бъде тествана за:

омекотяване при удар (доколко добре поглъща удара),

разпределение на натоварването (доколко силата се разпределя върху по-голяма площ, за да се намали рискът),

ефективност на системата за закрепване на ремъците (доколко каската се задържа на главата ви).

Струва си обаче да се отбележи, че тези тестове разглеждат най-вече способността на каската да намалява силата на преместване (силата, която кара даден обект да се движи в една посока) при директен удар.

Те, обаче, не отчитат правилно пораженията, причинени от така наречените „ротационни сили“ – когато главата е ударена под ъгъл, което я кара да се измести рязко.

Това може да доведе до завъртане на мозъка в черепа, което води до тежки и необратими мозъчни увреждания.

Технологията на велосипедните каски винаги се променя

В неотдавнашен преглед, направен от Куонг Минг и колегите му от Технологичния университет Суинбърн, бяха разгледани технологиите за проектиране на велосипедни каски, които могат да намалят риска, причинен от ротационните сили.

Най-известната от тях се нарича „многопосочна система за защита от удар“ (понякога съкратено MIPS). Тази конструкция позволява на корпуса на каската да се върти около вътрешната подложка, така че каската да абсорбира част от ъгловите сили, които иначе биха се предали на главата.

Друга модерна технология за каски се нарича „всепосочна система за окачване“ (ODS), която има двойни слоеве подплата, свързани със специални гумени материали.

Има и каски с „вътрешна подложка за срязване“ (известни също като каски SPIN), които се отличават с инжектирани със силикон подложки в структура, която се движи вътре в корпуса.Те спомагат за пренасочване на ротационните сили, когато главата на водача е ударена при инцидент.

Екипът на Куонг Минг в Суинбърн разработва гъвкава структура, вдъхновена от биологията, която може да се използва като подложка за велосипедна каска. Те работят и по дизайн на каска, включваща надуваема въздушна възглавница в традиционна велосипедна каска.

Как да изберем каска

Когато избирате каска в магазина, изберете такава, която приляга удобно, но здраво на главата Ви и не може да се наклони с повече от един сантиметър във всяка посока.

Тя трябва да е плътно прилепнала, но не дразнещо стегната; по-малко вероятно е да я носите, ако не е удобна.

Изберете каска с по-дебела подложка, стига да е достатъчно удобна, за да я носите правилно по време на каране. По-дебелите подложки са склонни да поглъщат повече енергия от удара, тъй като имат по-дълга зона на смачкване (подобно на автомобилът с по-дълъг преден капак, който има по-дълга зона на смачкване, преди ударът да засегне водача).В идеалния случай, изберете достатъчно твърда каска, за да сведе до минимум силата на удара, без да се „издъни“ (когато ударът смачква и сплесква подложката).

По-плътните пени издържат по-добре на много силни удари, преди да се смачкат до крайния си предел. След като пяната достигне границата си на смачкване, останалата енергия на удара се предава на главата ви. По-меките пени се компресират или смачкват по-лесно при по-леки удари, което осигурява по-добра защита срещу по-леки наранявания.

Никога не знаете какъв инцидент ще претърпите, затова е по-добре да изберете каска с плътни и меки слоеве пяна в подложката.

Трябва ли все пак да сменяте каската си на всеки няколко години?

Разумно е да сменяте велосипедната си каска между пет и десет години след закупуването ѝ.Въпреки това,продължителността на живота на велосипедната каска не се определя само от времето; тя зависи от начина на използване.

Велосипедната каска може да бъде сменена ако:

  • има очевидни признаци на износване (каска, която се използва по-често, вероятно ще се износи по-рано).
  • има признаци на повреда (пукнатини, липсващи части, свиване на пяната, скъсани ремъци)
  • участвала е в произшествие и е получила силен удар (дори да изглежда неповредена, трябва да я замените с нова).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *