Блог

Как да ПРЕВКЛЮЧВАМЕ плавно ПРЕДАВКИТЕ на планинския велосипед

➡️ Как да ПРЕВКЛЮЧВАМЕ плавно ПРЕДАВКИТЕ на планинския велосипед

 

Нищо не може да разочарова новите колоездачи така, както велосипедните предавки.  За съжаление, превключването на велосипедни предавки не се схваща интуитивно.  Необходимо е малко време и мисъл, за да се научите да превключвате правилно и ефективно.

Добрата новина е, че след като придобиете малко практика, превключването на предавките се превръща във втора природа – нещо, за което изобщо не се налага да мислите.  За да ускорим процеса на учене, сме описали всичко, което трябва да знаете за превключването на предавките – кои предавки да изберете, кога да ги включите и как да превключвате чисто.

 

👉🏻 Части на трансмисията

 

Най-напред трябва да разберете как работят предавките на велосипеда.

Цялата система, която задвижва велосипеда ви, се нарича „трансмисия“. Тя включва веригата, манивелата, долната скоба, дерайльора(ите), предната(ите) верижна(и) предавка(и), задната касета, превключвателите и кабелите на превключвателя.

В тази статия ще се съсредоточим върху дерайльора(ите), предните верижни колела, задната касета и превключвателите.

Освен ако нямате главина с вътрешна предавка (малко вероятно, но ще го обсъдим по-късно), велосипедът ви ще има заден дерайльор. Задният дерайльор движи веригата нагоре и надолу по задната касета.

 

👉🏻 От ляво на дясно: Задна касета и заден дерайльор, предни верижни колела и преден дерайльор и превключвател.

 

Задната касета е съвкупност от отделни зъбни колела (или халки), разположени на задното колело. Може да имате (или не) и преден дерайльор. Ако имате повече от една верижна халка отпред на коляното, предният дерайльор ще движи веригата между халките.

И накрая, превключвателят (или превключвателите) е разположен на кормилото и ви позволява да сменяте предавките ръчно. Когато управлявате превключвателите, те контролират движението на дерайльора(ите), като карат веригата да превключва на различни предавки.

 

👉🏻 Превключване с дясна ръка спрямо превключване с лява ръка

 

Много (макар и не всички) велосипеди имат превключватели както от дясната, така и от лявата страна.  Левият превключвател движи веригата на предните колела, а десният – на задните колела (касетата).

Все повече съвременни велосипеди имат само една предна верижна халка, което означава, че превключвател има само от дясната страна. Това прави нещата много по-прости.

Но ако имате десен и ляв превключвател, кога трябва да използвате кой?  Лявата (предната) предавка трябва да се използва за извършване на големи промени в предавките – например, току-що сте стигнали до голям хълм или голямо спускане.

За по-плавни промени трябва да използвате десните (задните) предавки.  Ще откриете, че преместването на десните (задните) предавки отнема много повече време, отколкото на левите.

Един съвет за запомняне на това коя скоростна кутия да използвате: дясна = задна (това важи и за спирачните лостове).

 

👉🏻 Познаване на превключвателите

 

Всяка марка и тип превключватели имат своите малки разлики.  Планинските велосипеди обикновено имат превключватели с триъгълник, шосейните велосипеди имат превключватели, които са интегрирани в спирачните лостчета, а някои велосипеди имат превключватели с ръкохватка.

При превключвателите с тригер има два лоста. Единият превключва на по-лесна предавка, а другият – на по-тежка.

При превключвателите с падаща щанга има лостчета или лостове от вътрешната страна на спирачния лост. Ако ги натиснете встрани, ще активирате дерайльора. Едното ще ви прехвърли на по-лека предавка, а другото – на по-тежка.

При превключвателите с ръкохватка нещата стоят малко по-различно. Завъртате в една посока (обикновено встрани от вас), за да преминете на по-тежка предавка, и в друга посока, за да преминете на по-лесна предавка.

Някои превключватели имат дисплей, който показва на коя предавка се намирате, а други нямат такъв. Ако нямате дисплей – не се отчайвайте – с времето ще се научите как да преценявате на коя предавка сте.

Прекарайте известно време на пътя или на паркинг, за да се упражнявате и да се научите как да работите с конкретните превключватели.

Не се страхувайте – просто експериментирайте!

 

👉🏻 Познаване на верижните пръстени и касетата

 

В предната част на велосипеда си вероятно имате два или три верижни пръстена.  (Някои велосипеди имат само една).

Голямата верига е най-трудната предавка за въртене на педалите и е най-добре да се използва за равни пътища и спускания.  Малкият пръстен е най-добър за изкачвания и ако имате трети, среден пръстен, на него ще прекарате по-голямата част от времето си в каране.

В задната част имате от 7 до 12 пръстена.  Всички задни пръстени заедно се наричат касета.

Задната касета има обратната логика на предните халки, тъй като най-малката халка е най-трудна, а най-голямата – най-лесна.  Отново ще прекарате по-голямата част от времето си някъде по средата.  Трябва да се изкачвате с един от най-големите си пръстени, а да се спускате с един от най-малките.

 

👉🏻 Превключване на една предавка наведнъж

 

Една от грешките, които начинаещите често допускат, е прекомерното превключване на предавките.  В началото трябва да се съсредоточите върху превключването на една предавка наведнъж и да се уверите, че тя е чисто превключена, преди да превключите отново.

Ако усещате, че веригата ви прескача или издава шум от търкане, вероятно не сте извършили пълно и чисто превключване.  Опитайте се да превключите малко по-силно, докато усетите, че тя преминава чисто на друга предавка.

 

👉🏻 Не кръстосвайте веригата

 

Друга често срещана грешка е така нареченото „кръстосване на веригите“.  Това е, когато сте на голям пръстен отпред и голям пръстен отзад (или на малък пръстен отпред и малък пръстен отзад).

Това е забранено.  То създава голям въртящ момент върху веригата и може да доведе до нейното разтягане или падане от пръстените на веригата.

 

👉🏻 Ето един малък списък, за да запомните кои предавки кога трябва да използвате:

 

✅ Катерене – малък пръстен отпред, по-голям отзад
✅ Спускане – голям пръстен отпред, по-малък отзад
✅ Равни пътища, леки изкачвания и спускания – среден пръстен отпред (ако имате такъв) и всеки пръстен отзад, който ви е удобен.  Това е мястото, където трябва да карате през по-голямата част от времето.

 

👉🏻 Планирайте добре 

 

Имайте навика да следите какво се случва пред вас и не чакайте последния момент, за да направите промяна.  Ако виждате, че предстои голямо изкачване, превключете на по-лесна предавка в долната част, преди да започнете сериозно изкачване.  Ако върху веригата вече има твърде голям въртящ момент, има вероятност да превключите неправилно или да изпуснете веригата.

 

👉🏻 Практика, практика, практика

 

Вземете велосипеда си в задния двор или на паркинга, или за няколко завъртания около блока.  Често е най-лесно да практикувате, когато сте съвсем сами и си давате възможност да правите грешки и да се учите.  Не чакайте да се включите в групово каране или да карате с приятели, за да упражнявате превключването на предавките, тъй като е по-вероятно да се притесните и разстроите, когато карате с други хора.

 

Важно е също така да помните, че с практиката ЩЕ разберете как става.  Превключването на предавките ЩЕ стане лесно и ще се почувствате като втора природа.  Ако ви е трудно, това е нормално.  Дайте си време и търпение, за да разберете нещата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *