Блог

Kакво трябва да знаете при ПОДГОТОВКАТА за КОЛОЕЗДАЧНИЯ СЕЗОН след зимна пауза

Дългите и студени зимни месеци могат да се усетят като зимен сън от колоезденето. Но сега е идеалният момент да се върнете към колоездачния си режим с настъпването на пролетта. Но преди да се качите на седлото и да завъртите колелата, разгледайте нашите най-добри съвети, за да сте готови за път след дългата зимна почивка…
 1 Уверете се, че НАСТРОЙКИТЕ ви са правилни
След като извадите велосипеда си и изчистите праха от паяжините, проверете дали седалката ви е регулирана правилно. Неизползването на седалката може да доведе до разхлабване, което може да представлява голяма опасност при каране на велосипед. Правилно регулираната седалка на велосипеда ще намали риска от нараняване и ще направи карането по-удобно – нещо много важно, когато сте постоянно зад кормилото! Това е също така идеалният момент да проверите дали седалката е с подходяща височина за вашия ръст.
2 Проверете  се в БЕЗОПАСНОСТТА на велосипеда
За да сте сигурни, че всичко е наред, трябва да обърнете допълнително внимание на няколко неща.
Първото от тях е налягането в гумите. Ако велосипедът ви не е бил използван в продължение на няколко седмици, вероятно ще трябва да добавите въздух, за да напомпате отново налягането им.
Докато разглеждате колелата, проверете дали всички спици са прави. Ако установите, че някои от тях са малко разхлабени, можете да използвате ключ за спици, за да ги регулирате.
И накрая, проверете два пъти дали веригата ви е монтирана правилно. Разхлабената верига може да бъде изключително опасна при колоездене, но също така внимавайте да не я затягате прекалено. Можете да проверите нивото на обтягане, като натиснете с пръст горната част на веригата. Ако е монтирана правилно, тя не трябва да се движи с повече от 12-13 см.
Проверката на тези основни елементи ще ви осигури по-гладко, по-безопасно и по-дълго каране на велосипед – идеално!
Ние също можем да го направим за вас в Сами байк сървиз.
 3 Проверете ВИДИМОСТТА
Въпреки че дните стават все по-дълги и по-светли, светлините и светлоотразителите на велосипеда са все така важни, както винаги.
Карането на велосипед по здрач или при недостатъчна утринна светлина може да бъде доста опасно от гледна точка на видимостта, затова се уверете, че светлините ви работят правилно. Ако трябва да преминете към по-ярки светлини, инвестирайте в добър чифт за предната и задната част на велосипеда си. Светлоотразителните якета също са нещо, което трябва да се обмисли – те ви дават допълнителен елемент на защита, леки са и лесно се обличат преди колоездене.
 4 Поставете си ЦЕЛИ
Ако се връщате към колоезденето, най-доброто, което можете да направите, е да си поставите цел, която да постигнете, независимо дали е ежедневна, седмична или месечна. Бъдете реалистични по отношение на това, което можете да постигнете – може би все още не сте в състояние да карате колело часове наред. Намерете най-подходящия за вас подход, независимо дали става въпрос за непосредствено впускане в тренировките или за постепенно навлизане в тях. Преди да си поставите нови цели, отделете време да обмислите предишния си сезон. Има ли нещо, което бихте могли да подобрите, или състезание, което бихте искали да опитате? Погледът назад към възходите и паденията ще ви направи позитивни, мотивирани и готови за предстоящия сезон!
 5 Не се страхувайте да ПРОБВАТЕ нови неща или да ПРАВИТЕ ПРОМЕНИ
И накрая, не се страхувайте да дадете тласък на себе си през предстоящия сезон. Зимата може да бъде време, в което се връщаме към удобствата си, но промяната в периода е идеалната възможност да нарушите някои от навиците си за колоездене.
Влезте в новия сезон, готови да се отворите за нови неща – това ще разшири опита ви в колоезденето и ще разчупи монотонността на рутината.
Колоезденето по различни терени е добър начин да разнообразите маршрутите си – опитайте с чакълести пътища или хълмисти повърхности. Готовността да опитвате различни неща ще повиши уменията ви като колоездач, така че по това време следващата година ще се чувствате още по-уверени на велосипеда. Няма да има нищо, с което вие и вашите две колела да не можете да се справите!
Нуждаете ли се от ПОМОЩ?
Свържете се с нас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *