Блог

КОЛОЕЗДЕНЕ със СЕМЕЙСТВОТО

Съвместното каране на велосипед в семейството е чудесен начин за сближаване на открито и прави физическата активност забавна за всички. Да научите как да накарате децата си да стъпят на правилния крак или педал, е добре прекарано време и енергия.
ЦЕЛТА: да направим колоезденето забавно
Когато започвате, имайте предвид целта. В този случай целта ви е дете, което казва нещо като: „Това е забавно!“. Целта не е разстоянието, скоростта, издръжливостта или перфектната техника. Целта е просто да се забавлява, дори ако това означава чести спирания и закуски, така че да има желание да участва следващия път.
И така, кои са ключовите съставки, за да направите карането на колело забавно и да помогнете на детето си да развие положително отношение към спорта? За много по-големи деца самото каране на велосипед е забавно. За по-малките деца, които тепърва започват да карат колело, е добре да бъдат подготвени.
ПОДГОТОВКА преди каране
Изберете терен за начинаещи: Започнете в зоната на комфорт на детето си, която вероятно е равна, асфалтирана пътека, далеч от трафика, дълга няколко километра. С течение на времето можете да увеличите разстоянието, наклона, интензивността на движението и да изследвате неасфалтирани пътеки.
➡️ Първо: Предишната вечер се наспи добре и се нахрани добре около час преди да тръгнеш.
➡️ Подходяща КАСКА: Велосипедните каски са задължителни. Те трябва да прилягат плътно и да не се клатят настрани или напред-назад. Каските трябва да седят на нивото и ниско над челото, на около един до два пръста над веждата. Страничните каишки трябва да образуват V-образно сечение под всяко ухо, а каишката за брадичката трябва да е плътно прилепнала, като между брадичката и каишката има място за не повече от един до два пръста. Направете теста за прозяване; помолете детето да се прозее силно и каската трябва да се придърпа надолу към главата. Уверете се, че и вие сте пример за добри навици с каската, като носите своята.
➡️ Височина на СЕДЛОТО: Децата обичат седалките да са ниско, когато започват, но се уверете, че кракът им е почти напълно изпънат в позиция 6 часа (в долната част на въртенето на педалите), за да има достатъчно сила при въртене на педалите.
➡️ ОБЛЕКЛО: Облечете се на пластове, за да могат децата лесно да свалят потника, ако им стане прекалено горещо, или да добавят дъждобран, ако започне да вали. Също така се опитайте да носите скъсени панталони или да прибирате панталоните в чорапите, за да избегнете захабяването на плата в предавките на велосипеда.
➡️ ПРОВИЗИИ: Освен каската, не забравяйте да вземете слънцезащитен крем, много вода и закуски.  Улеснете хидратирането, като държите вода под ръка.  Има ли велосипедът на детето ви клетка за бутилка за вода? Ако не, помислете за монтирането на такава за лесен достъп. Много деца също така обичат да пият от сламки за хидратиране на вода.
➡️ ПРОВЕРКА A-B-C: Уверете се, че в гумите има достатъчно въздух, че спирачките работят и че веригата е достатъчно смазана, за да работи правилно.
➡️ ИНСТРУМЕНТИ за безопасност: Не забравяйте да вземете със себе си малък комплект за първа помощ, за да се погрижите за дребни детайли. Вземете със себе си и комплект инструменти за смяна на спукана гума и научете как да поставите падналата верига на велосипед.
Съвети за МАРШРУТА
➡️ Дръжте ИНСТРУКЦИИТЕ кратки: Децата се учат по-добре, когато правят, отколкото когато слушат.  Инструкциите трябва да са кратки и точни, за да могат да се качат на велосипеда и да се учат чрез опит.
➡️ Проверявайте основните УМЕНИЯ: Ако детето все още се чувства неудобно на велосипеда, започнете да тренирате бавно със спиране. Накрая преминете към използване на сигнали с ръце (вж. по-долу) и към разминаване с други колоездачи по пътеката.
➡️Използвайте способностите си за НАБЛЮДЕНИЕ: Кажете на децата да използват очите и ушите си, за да „спрат, да гледат и да слушат“, за да избегнат потенциални опасности като автомобили, дупки, бордюри и счупени стъкла. Също така помогнете за усъвършенстване на наблюдателността им, като посочвате интересни обекти по пътя, като животни, пътни знаци, потоци и дървета.
➡️ Насладете се на ЛАКОМСТВО: Включете специално лакомство по време на пътуването, като спрете за нещо вкусно или донесете нещо, което те обикновено не получават (помислете за здравословни мотиватори като нова изсушен плод  или шоколадово мюсли).
➡️ Вслушайте се в СИГНАЛИТЕ на детето си: Вслушайте се в нуждите на детето си по време на пътуването. Ако изостава, оплаква се или изглежда разгорещено, вероятно е време за почивка. Ако се държи на крака и изглежда доволно, попитайте дали иска да продължим, да добавим повече предизвикателства или да продължим да караме както досега.
➡️ Бъдете ПОЗИТИВНИ: Ентусиазмът ви е заразителен. Предлагайте на децата много конкретни похвали за усилията им, например: „Въртиш педалите много плавно“ или „Харесва ми колко безопасно караш“, или „Забавно е да карам с теб!“
Безопасност на движението
Според Националната администрация за безопасност на движението по пътищата децата на възраст под 10 години все още не са достатъчно зрели, за да вземат решения, необходими за безопасно каране по улицата, и е по-добре да карат по тротоара. (Но първо проверете дали карането по тротоара е разрешено във вашия град).
Ако смятате, че по-голямото ви дете е готово да кара по улицата, следвайте тези съвети:
➡️ Велосипедите са превозни средства Велосипедът се счита за превозно средство и от вас и детето ви се очаква да спазвате същите закони за движение по пътищата, знаци и сигнали, които важат за автомобилите и шофьорите.
➡️ Бъдете нащрек: Когато пресичате улицата или завивате, винаги се оглеждайте в двете посоки и установявайте визуален контакт с водачите, за да се уверите, че са ви видели. Внимавайте за отварящи се врати от паркирани автомобили.
➡️ Бъдете забележими: Носете ярки цветове, уверете се, че имате предни и задни светлоотразители, и монтирайте звънец или клаксон, за да ви чуват в движението.
Движете се по посока на движението: Винаги се движете в същата посока като движението, а не срещу него, и карайте направо в една редица.
➡️ Запознайте детето си с правилата за движение по пътищата: Правилата за движение по пътищата включват такива неща като използване на сигнали с ръце, как да позиционирате велосипеда си на пътя, когато завивате надясно или наляво, спазване на светофарите и знаците, слизане от велосипеда при пресичане на пешеходни пътеки, уведомяване на пешеходците, когато преминавате, и намаляване на скоростта на кръстовища и железопътни прелези, за да се уверите, че пресичането е безопасно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *