Блог

Kолоезденето – ползи за здравето

За да сте здрави и във форма, трябва да сте физически активни. Редовната физическа активност може да ви предпази от сериозни заболявания като затлъстяване, сърдечни заболявания, рак, психични заболявания, диабет и артрит. Редовното каране на велосипед е един от най-добрите начини да намалите риска от здравословни проблеми, свързани със заседналия начин на живот.

Колоезденето е здравословно, ниско интензивно упражнение, което може да се ползва от хора от всички възрасти – от малки деца до възрастни хора. Освен това, то е забавно, евтино и полезно за околната среда.

Карането на колело до работа или до магазина е един от най-ефективните начини да съчетаете редовните физически упражнения с ежедневието си. Около един милиард души карат велосипеди всеки ден – за транспорт, отдих и спорт.

Колоездене за здраве и фитнес

Необходими са само от два до четири часа седмично, за да постигнете общо подобрение на здравето си. Колоезденето е:

 • Ниско интензивно – причинява по-малко натоварвания и травми в сравнение с повечето други форми на физическо натоварване.
 • Добра мускулна тренировка – при каране на колело се използват всички основни мускулни групи, докато въртите педалите.
 • Лесно – за разлика от някои други спортове, колоезденето не изисква високи нива на физически умения. Повечето хора знаят как да карат колело и след като се научат, не забравят.
 • Подходящо за повишаване на издръжливостта и силата.
 • Толкова интензивно, колкото желаете – в началото колоезденето може да се практикува с много ниска интензивност, ако се възстановявате от травма или заболяване, но може да се превърне и в натоварваща физическа тренировка.
 • Забавен начин за подобряване на физическата форма – приключението и вълнението, което изпитвате от спускането по хълмове и престоя на открито, означава, че е по-вероятно да продължите да карате колело редовно в сравнение с други физически дейности, които ви държат на закрито или изискват специално време или място.
 • Ефективно използване на времето – като вид транспорт колоезденето замества времето, прекарано в седнало положение, в шофиране на моторни превозни средства или в трамваи, влакове или автобуси, със здравословни упражнения.

Ползи за здравето от редовното колоездене

Колоезденето е основно аеробна дейност, което означава, че сърцето, кръвоносните съдове и белите дробове се натоварват. Ще дишате по-дълбоко, ще се потите и ще повишите телесната си температура, което ще подобри общото ви физическо състояние.

Ползите за здравето от редовното колоездене включват:

 • повишена сърдечно-съдова дейност
 • повишена мускулна сила и гъвкавост
 • подобрена подвижност на ставите
 • намалени нива на стрес
 • подобрена стойка и координация
 • укрепване на костите
 • намаляване нивата на телесните мазнини
 • предотвратяване или контрол на заболявания
 • намаляване на тревожността и депресията

 

Колоездене и специфични здравословни проблеми

Карането на велосипед може да подобри физическото и психическото здраве и да намали вероятността от възникване на много здравословни проблеми.

Затлъстяване и контрол на теглото

Колоезденето е добър начин за контролиране или намаляване на теглото, тъй като повишава скоростта на метаболизма, изгражда мускули и изгаря телесните мазнини. Ако се опитвате да намалите теглото си, колоезденето трябва да се комбинира със здравословен хранителен план. Колоезденето е удобен начин за упражнения и може да променяте времето и интензивността – може да се надгражда постепенно и да се разнообразява според нуждите ви.

Изследванията сочат, че трябва да изгаряте поне около 2000 калории седмично чрез физически упражнения. Редовното каране на велосипед изгаря около 300 калории на час.

Ако карате колело два пъти на ден, изгорените калории постепенно се натрупват. Британски изследвания сочат, че половинчасово каране на колело всеки ден е в състояние да изгори почти пет килограма мазнини за една година.

Сърдечно-съдови заболявания и колоездене

Сърдечно-съдовите заболявания включват инсулт, високо кръвно налягане и инфаркт. Редовното колоездене стимулира и подобрява работата на сърцето, белите дробове и кръвообращението, като намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

Колоезденето укрепва сърдечните ви мускули, понижава пулса в покой и намалява нивата на мазнините в кръвта. Проучванията показват също, че хората, които ходят на работа с велосипед, са изложени на замърсяване от два до три пъти по-малко, отколкото пътуващите с автомобил, така че функцията на белите им дробове се подобрява. Датско проучване, проведено в продължение на 14 години с 30 000 души на възраст от 20 до 93 години установява, че редовното колоездене предпазва хората от сърдечни заболявания.

Рак и колоездене

Много изследователи са проучвали връзката между физическите упражнения и рака, особено рака на дебелото черво и гърдата. Изследванията показват, че ако карате колело, вероятността от рак на дебелото черво намалява. Някои данни сочат, че редовното колоездене намалява риска от рак на гърдата.

Диабет и колоездене

Процентът на диабет тип 2 се увеличава и представлява сериозен проблем за общественото здраве. Смята се, че липсата на физическа активност е основна причина за развитието на това заболяване. Мащабно изследване във Финландия е установило, че при хората, които карат велосипед повече от 30 минути на ден, рискът от развитие на диабет е с 40 % по-нисък.

Увреждания на костите, артрит и колоездене

Колоезденето подобрява силата, баланса и координацията. Следователно то помага и за предотвратяване на падания и последващи счупвания. Карането на колело е идеална форма на физическо натоварване при остеоартрит, тъй като това е упражнение с нисък интензитет, което не натоварва ставите.

Карането на велосипед не помага конкретно при остеопороза (заболяване, свързано с изтъняване на костите), тъй като не е упражнение с тежест.

Психични заболявания и колоездене

Редовното каране на велосипед може да намали психичните състояния като депресия, стрес и тревожност. Това се дължи на ефекта от самите упражнения и на удоволствието, което може да донесе карането на колело.

 

Нещата, които трябва да запомните

 • Колоезденето може да ви предпази от сериозни заболявания като инсулт, инфаркт, някои видове рак, депресия, диабет, затлъстяване и артрит.
 • Карането на колело е здравословно, забавно и представлява форма на физическо натоварване с ниска степен на интензитет за всички възрасти.

Колоезденето е лесно да се включи в ежедневието Ви – като пътувате до магазина, парка, училището или работата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *